Shivat Zion

Bewijs van Joodse achtergrond

Een van de meest verkeerd begrepen documenten in het alijah-proces is het bewijs van Jodendom.

Als een essentieel document dat verklaart dat een persoon in aanmerking komt voor de Wet op Terugkeer, is dit bewijs een sleutelstuk zonder welke de oleh zijn droom om Aliyah te maken niet zal kunnen realiseren.

Maar wat is nu eigenlijk het bewijs van het Jodendom?

Voor geboren Joden en hun nakomelingen is het bewijs van het Jodendom de brief van de Rabbijn van de gemeenschap waarin wordt verklaard dat de persoon in kwestie een Jood is (of afstammeling). Deze brief is niet vervangbaar voor een ketoeba, een Brit Milah-certificaat of een verklaring dat de voorouders op een joodse begraafplaats zijn begraven.

Ondanks dat het een eenvoudig document is, wordt het vaak afgekeurd vanwege de technische  criteria die niet worden nageleefd. Klik hier om te weten te komen welke elementen essentieel zijn om dit document te accepteren.

Met betrekking tot het bewijs van Jodendom die zijn uitgekomen (Giyur) zal het bewijs afhangen van de volgende criteria:

a) Bekeerlingen die Giyur hebben gedaan bij het Rabanut (Rabinaat) van Israëls Rabanut moeten Teudat Giyur en Teudat Hamara presenteren. Het alijah-proces op basis van deze documenten vereist geen verificatie van geschiktheid door een andere overheidsinstantie;

b) Bekeerlingen die Giyur hebben gedaan in de bijzondere Batei Din Rabbijnse rechtbanken (in Israël of in het buitenland) moeten overleggen: Teudat Giyur en de Brief van deelname aan de gemeenschap, in sommige gevallen wordt ook een persoonlijke brief gevraagd (waarin de oleh zijn hele bekeringsproces moet toelichten) en de bekering Cursus Documenten.

Het is belangrijk dat niet alleen de alijah-kandidaat de documentvereisten kent, maar ook de rabbijn en de gemeenschap, aangezien kleine fouten tot enorme vertragingen kunnen leiden.

Neem contact met ons op als u meer uitleg nodig heeft. Wij zijn er om u te helpen!